preskoči na sadržaj

Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju

 > O školi  > Povijest
Povijest

Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju


Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju stara je gimnazijska ustanova koja je započela djelatnost školske godine 1921./1922., a izrasla je iz tradicijskog klasičnoga obrazovanja, koje se u Sinju provodi od godine 1838. u okviru Franjevačke klasične gimnazije, prve gimnazije koja je davne 1854. godine ishodila mogućnosti poduke na hrvatskome narodnom jeziku. Škola nema posebnih organizacijskih jedinica i djeluje samostalno. Utemeljena je kao ustanova koja je razvijala onodobne narasle potrebe za skladom između društveno-humanističkoga i prirodoslovno-matematičkoga obrazovanja. Rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 3. veljače 1994. godine (Klasa: 602-03/94-01/1408, Urbroj: 532-02-2/5-94-01) ustrojena je u jedinstvenu i samostalnu srednjoškolsku ustanovu kojoj je potvrđeno pravo obrazovanja u smjeru opće, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije prema programima za stjecanje srednje školske spreme u trajanju od 4 godine, sa svrhom pripremanja učenika za nastavak obrazovanja na fakultetima, visokim i višim školama s pravima koja proizlaze iz postojećih zakonskih odredbi.

Gimnazija je jedinstvena i samostalna srednjoškolska ustanova za odgajanje i obrazovanje u gimnazijskim programima s rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 3. veljače 1994. godine (Klasa: 602-03/94-01/1408, Urbroj: 532-02-2/5-94-01). Škola je ovlaštena provoditi programe opće, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije, a trenutno provodi program opće gimnazije uz mogućnosti odabira izbornih i fakultativnih programa kojima se približava profilima obrazovanja u jezičnom i prirodoslovno-matematičkom smjeru. U njoj se stječe srednja školska sprema u četverogodišnjem trajanju. Kao općeobrazovna školska ustanova sprema učenike uglavnom za nastavak školovanja na fakultetima, visokim i višim školama s pravima koja proizlaze iz postojećih zakonskih odredba.

Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju upisana je u Sudski registar Trgovačkoga suda u Splitu pod brojem MBS 060153870, od 3. veljače 1999. godine. Škola djeluje u uvjetima koji su sukladni s mogućnostima hrvatskoga društva, lokalne uprave i samouprave.Škola ispunjava osnovne materijalne, prostorne i kadrovske uvjete za rad uz valjane dozvole Ministarstva za provedbu odgojno-obrazovne djelatnosti. Sredstva za financiranje javnih potreba u srednjem školstvu osiguravaju se Državnim proračunom i Proračunom Županije Splitsko-dalmatinske, Proračunom Grada Sinja i drugim načinima sukladno sa zakonom.

U suradnji s Goethe institutom Njemačkoga kulturnog centra u Zagrebu, u okviru projekta Škole – partneri budućnosti 11. svibnja godine 2009. otvorena je multimedijalna učionica sa svrhom učenja i promicanja njemačkoga jezika i njemačke kulture u svijetu razvijanjem međunarodne suradnje, razmjene učenika, profesora i volontera. Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju organizira programe redovite, izborne, fakultativne i dodatne nastave te organizira besplatne ispite „Fit in Deutch1“ i „Fit in Deutch 2“  s certifikatom priznatim diljem svijeta. Ispite provodi predstavnik Goethe-instituta. Goethe institut u Hrvatskoj nastavnicima i profesorima njemačkoga jezika omogućuje metodičko i didaktičko usavršavanje, priređuje različite oblike savjetovanja, osigurava stipendije za njih i za najbolje učenike i podmiruje troškove njihova boravka na Goethe-institutima u Njemačkoj.

Nastava u Gimnaziji Dinka Šimunovića u Sinju odvija se u školskoj prizemnoj zgradi u ulici Dinka Šimunovića br. 10. Zgrada se sastoji od dvaju ’paviljonskih krila’ izgrađenih 1958. i 1962. godine, a povezanih ostakljenim hodnikom, zatim predvorja, zbornice, knjižnice, univerzalnih  i dviju specijaliziranih učionica, upravnih ureda, hodnika i sanitarnih prostorija. Škola je obnovljena tijekom 2003. i 2004. godine sredstvima Županije Splitsko-dalmatinske.

Škola koristi športsku dvoranu zajedno sa Srednjom strukovnom školom bana Josipa Jelačića i s Tehničkom i industrijskom školom Ruđera Boškovića. Dvorana posjeduje igralište rukometnih dimenzija, namijenjeno i za druge športove, gledalište s 800 sjedaćih mjesta, svlačionice, tuš-kabine, uredske i sanitarne prostorije.

Dvorana je izgrađena 1979. godine u okviru programa i organizacije Mediteranskih igara u Splitu. Vlasništvo dvorane ravnomjerno dijele sve tri škole, a trenutno njome upravlja Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju. U krugu navedenih škola postoji i zajednička kotlovnica za grijanje te vanjska igrališta i trim-staza za tjelesni odgoj.

 

Neki podatci o književniku čije ime Gimnazija nosi

 

Dinko Šimunović

Dinko Šimunović je hrvatski književnik iz razdoblja moderne rođen u Kninu 1. rujna godine 1873.

Završio je učiteljsku školu i bio učiteljem u Hrvatcima (Hrvacama), Dicmu te Obrtničkoj školi u Splitu.

Pisao je pripovijetke, novele, romane, crtice i feljtone. Pojedine Šimunovićeve novele vrhunska su ostvarenja u hrvatskoj književnosti.

Umro je u kolovozu godine 1933. u Zagrebu.

Poznatija su mu djela:

  • "Mrkodol"
  • "Đerdan"
  • "Mladost"
  • "Alkar"
  • "Tuđinac"
  • "Porodica Vinčić"
  • "Duga"
  • "Muljika"
  • "Sa Krke i Cetine"

O nekim djelima možete doznati na ovoj stranici.

  Povijest Gimnazije Dinka Simunovica u Sinju.doc


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
e-Dnevnik

Centar izvrsnosti - SDZ

LIBAR (izrada e-knjige)

MZOS

Agencija za odgoj i obrazovanje

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Državna matura
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Gimnazija Dinka Šimunovića u Sinju / Dinka Šimunovića 10, HR-21230 Sinj / gimnazija-dsimunovica-sinj.skole.hr / ured@gimnazija-dsimunovica-sinj.skole.hr
preskoči na navigaciju